Qui som

El Grup de Natura Sterna és una associació formada per un grup obert i heterogeni de persones amb el denominador comú de l’amor per la Natura. Per la Natura en lletres grosses i especialment per aquest tros meravellós que tenim més proper. Treballar per la recerca i la divulgació de la flora, fauna, i el medi natural i cultural més proper. El nom de ”Sterna” que ens identifica, l’escollirem a principis dels anys 90 i correspon al gènere d’un grup d’ocells marins entre els quals hi ha el xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis) que és molt representatiu dels nostres hiverns i que ens visita en nombre més aviat escàs. El Grup de Natura Sterna el va escollir com a emblema per tot allò que simbolitza. Representa la relació dels elements, doncs treu endavant els seus petits en terra ferma i busca el menjar a l’aigua, tot caçant des de l’aire. La seva presència escassa en una costa tan humanitzada com la nostra, és un crit d’auxili i d’esperança alhora, perquè encara no tot és perdut.

Socis fundadors de Sterna i alguns amics, el dia que es va omplir la Bassa del Dofí – 27/05/90.

Amb aquest web volem donar a conèixer les activitats que portem a terme i alhora posar un gra de sorra en la sensibilització respecte del patrimoni natural i cultural que ens envolta. No cal dir que vivim en una zona d’una alta pressió urbanística, amb un impacte directe sobre el territori. Intentem lluitar perquè els veïns i veïnes de la Vall d’Aro puguin gaudir, com ho han de poder fer els nostres fills, d’una natura en la seva màxima amplitud, on els valors naturals/culturals es mantinguin. Si donem a conèixer aquest patrimoni també farà respectar-lo. És la participació d’uns pocs que acaba amb la implicació i sensibilització de molts. Entre tots ho aconseguirem.

On actuem

L’àmbit d’actuació del Grup de Natura Sterna correspon a tota la Vall d’Aro, entenent que equival a tota la zona de la conca del riu Ridaura. Tot i això, l’associació també ha treballat i/o col·labora en projectes o iniciatives en àrees no incloses dins aquest àmbit, amb l’única intenció que es mantingui la diversitat natural que avui tenim i recuperar el que es pugui de la perduda. En concret, i per aconseguir-ho, hem endegat un seguit de projectes concrets o col·laborat en diferents campanyes:

-Entre les diferents tasques que portem a terme des de la seva constitució, gestionem des de 1990, la Bassa del Dofí. Aquesta és un aiguamoll artificial que podeu visitar si us interessen els ocells, la fauna en general i la vegetació d’aiguamoll. Està situada al pla de Castell d’Aro (al costat del Parc de Bombers) i hi teniu un observatori a la vostra disposició. Aquesta bassa ha de recrear, encara que de forma mínima, els antics ambients marjalencs, avui pràcticament desapareguts de casa nostra.

-Diferents programes de biodiversitat referents a ocells en general (SOCC o Atles dels Ocells de Catalunya), de rapinyaires nocturns, d’ocells marins, de plantes superiors. Al llarg de la nostra història també hem participat en programes d’anellament d’ocells i instal·lació de caixes niu (i plataformes) per a ocells insectívors i rapinyaires nocturns. Aquestes accions permetran conèixer molt millor la nostra ornitofauna i compensar la manca de llocs naturals de nidificació.

-Recuperació de patrimoni natural i cultural. D’aquest últim punt, cal destacar la definició de la Ruta de les Fonts de Castell d’Aro, amb la restauració de tot el seu itinerari, i en concret també de la millora de les fonts (Font del Ferro, de la Boixa i de l’Eucaliptus) i punts d’aigua del seu itinerari.

-Voluntariat. Incentivem el voluntariat amb finalitats clares i finalistes. En aquest sentit el Grup de Natura Sterna ha participat en el voluntariat respecte de l’enfonsament del Prestige ara fa uns anys, i ara actualment, i en col·laboració amb el Consorci de les Gavarres, participem com a voluntaris en el seguiment de la fauna aquàtica de la conca de la Riera de Calonge.

-Fem de pont entre particulars i administració en les recuperacions d’animals i flora salvatges, denúncies i assessorament ambiental. Aquest suport a les administracions en la vigilància i denúncia, hauria d’evitar a la llarga les molt variades agressions que suporta el nostre entorn. Pel que fa a l’assessorament ambiental, l’associació premgué la iniciativa portant una proposta per fer una ampliació del PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural) de les Gavarres dins el terme municipal de Castell-Platja d’Aro que ha servit per passar d’unes 140 hectàrees a gairebé 1000 hectàrees en la zona de muntanya d’aquest municipi. Això és un primer pas cap al futur Parc Natural de Gavarres-Cadiretes.

-S’organitzen xerrades relacionades amb la natura, com per exemple la col·laboració en l’estudi dels efectes de l’accident del “Prestige” en els ocells marins, o de diferents aspectes de la biodiversitat de la Vall d’Aro. Sovint en contacte amb les escoles, grups excursionistes, entitats cíviques o col·lectius desafavorits.

-S’han publicat treballs divulgatius interessants com el llibre “Els Ocells de la Vall del Ridaura” de Carlos Alvarez Cros i articles en les revistes locals de la Vall d’Aro. És important la divulgació de la Natura en col·laboració amb diferents mitjans informatius, car la coneixença és el primer pas a l’estimació.

-Iniciació i incitació als més joves en temes de Natura, amb organització de sortides i altres activitats.

-Estudis sobre els efectes de les infraestructures en el paisatge i la fauna

Aquests són els nostres ESTATUTS