Pipistrellus pygmaeus

Tots els nostres ratpenats estan protegits per la llei. Són per naturalesa inofensius. En realitat són animals discrets, ens tenen por i mantenen una distància prudencial amb l’ésser humà. La seva presència hauria de ser compatible amb la nostra vida diària, sense que ens haguem d’inquietar per aquest motiu. Habitualment la seva proximitat és rebutjada; són percebuts com animals perillosos i no beneficiosos. Però en realitat mengen molts insectes, amb la qual cosa contribueixen a controlar-los, i els excrements no es podreixen, sinó que esdevenen una pols que resulta ser un bon adob.

Algunes espècies només són a les cases de maig a setembre (mentre crien i després marxen a hivernar a coves cap a l’octubre), d’altres hi poden romandre tot l’any. El període d’aparellament s’acaba quan els ratpenats entren en la seva letargia hivernal.

Són animals que s’estressen d’una manera especialment intensa si els agafem. La manipulació pot comportar ferides tant a l’animal (les membranes que els serveixen per volar són molt delicades i es poden trencar sense remei si els manipulem, amb la qual cosa condemnem l’animal a morir) com a la persona que els manipula (malgrat tot, el risc d’agafar alguna malaltia és quasi nul i es pot evitar no manipulant l’animal amb les mans nues). Per tant, no toqueu aquests animals; els ha de manipular personal qualificat amb la preparació adequada.